De Georgische oorlog was een militaire confrontatie in 2008 tussen Georgië, een West-Georgisch land, en Rusland. Het conflict begon op 7 augustus 2008 toen Georgische militairen Zuid-Ossetië, een pro-Russische enclave binnenvielen. Rusland stuurde vervolgens troepen naar het gebied om de Georgische aanval te stoppen en Zuid-Ossetië te beschermen. Georgië beschuldigde Rusland ervan een invasie van Georgië uit te voeren, maar Rusland ontkende dat. De oorlog eindigde in een nederlaag voor Georgië.
De Georgische Oorlog
Georgië was een van de vroege republieken die uit de Sovjet-Unie voortvloeiden. Het land is gelegen in het Kaukasus-gebied, tussen Rusland en Turkije. In 2008 kwam het land in een oorlog met Rusland over Zuid-Ossetië, een regio die officieel deel uitmaakte van Georgië maar die grotendeels werd bewoond door etnische Osseten.
In 2008, tussen 5 en 8 augustus, brak de Georgische Oorlog uit. Dit was een oorlog die plaatsvond in de Zuid-Ossetische Republiek en Abchazië, die beide onderdeel uitmaken van Georgië. De oorlog brak uit toen Georgische troepen de Zuid-Ossetische hoofdstad Tsjetsjenië binnenvielen in een poging de regering daar te verdrijven. De Russische federatie stuurde vervolgens troepen naar beide republieken om hen te beschermen en de Georgische troepen tegen te houden. Uiteindelijk wisten de Russische troepen de Georgische troepen te verdrijven en de onafhankelijkheid van beide republieken te verzekeren.
Een militair bondgenootschap
Geïnspireerd door de onafhankelijkheidsoorlog in Oekraïne in 2014, besloten Georgië en Oekraïne om zich samen te smeden in een militair bondgenootschap genaamd de Georgische Oekraïense Unie. Naast het delen van een grens, hadden de twee landen ook een gemeenschappelijke vijand in Rusland. In oktober 2014, besloten de Georgische en Oekraïense overheden dat het tijd was om de Unie officieel te maken en werden de twee landen een federale republiek.
De Georgische oorlog
De nieuwe republiek had een grote militaire aanwezigheid langs de Russische grens, waaronder tanks, artillerie en een leger van 200.000 man. Dit was nodig, aangezien de Georgische en Oekraïense leiders wisten dat Rusland hun onafhankelijkheid niet zou tolereren. Hun vermoeden werd bevestigd in april 2015, toen Rusland de Georgische en Oekraïense militairen begon te bombarderen. Dit was het begin van de Georgische Oorlog.
De Russische aanval was bedoeld om de nieuwe republiek uit elkaar te spatten en de Georgische en Oekraïense troepen terug te dringen. De Russische troepen hadden veel succes in het begin van de oorlog en wisten snel de Georgische en Oekraïense grenzen te overmeesteren. Echter, dankzij de vastberadenheid van de Georgische en Oekraïense soldaten, konden de Russische troepen niet verder oprukken. In plaats daarvan besloten ze in te grijpen in de politieke aangelegenheden van beide landen, om hen te beschermen en de Georgische troepen tegen te houden. Uiteindelijk wisten de Russische troepen de Georgische troepen te verdrijven en de onafhankelijkheid van beide republieken te verzekeren.
Zeer bloederig
De oorlog in Georgië was een zeer bloederige aangelegenheid, met veel schade aan zowel mensen als infrastructuur. De Russische troepen waren sterk en vastberaden om de Georgische republieken tegen te houden en hen te beschermen. Uiteindelijk slaagden ze erin de Georgische troepen te verdrijven en de onafhankelijkheid van beide republieken te verzekeren. Dit was een zeer belangrijke overwinning voor de Russen, die bewezen hebben dat ze een krachtige militaire macht zijn.